nor Hovedsiden Kontakt Sidekart
Latest news
Godt oppm�te p� Folkets hus (Photo: Jon Suul)
 
Fuglekveld 2017
VELLYKKET FUGLEKVELD PÅ FOLKETS HUS
Vegaøyans Venner hadde annonsert årets FUGLEKVELD fredag 28.april kl.19.00 i Folkets Hus på Gladstad. Det var lagt til rette for visning i kinotilnærming med kinoskjerm, teknisk bistand samt adgang til forfriskninger. Det fungerte fint!

I finværet møtte det ca 30 personer for å høre Einar Moen ønske velkommen samt se bilder å høre presentasjoner.
Ornitologen Lars Løfaldli fra Rindal på Nordmøre var igjen på pletten, han har vært her mange ganger etter hvert.

FUGLEKVELDEN i foreningens regi er blitt en årlig tradisjon som folk på Vega har satt pris på. Årets kåseri hadde temaet «TRANER» hvor alle verdens traner kort ble presentert av Løfaldli gjennom filmsnutter, tabeller og bilder. Løfaldli fortalt om den amerikanske trompetertranen hvis bestand i 1940-årene var nede i 41 individer og bestanden meget truet. Etter stor innsats fra frivillige organisasjoner og miljømyndigheter i USA er trekk- og overvintringssteder i Texas og Florida sikret og bestanden oppe i 400 individer. Så for den arten er det nå håp. Fokuset ble deretter konsentrert om vår egen trane, som de siste årene er blitt påvist som hekkefugl også på Vega. Den nordiske hekkebestanden har økt og blant grunnene til det er internasjonal innsats, vern av trekk- og overvintringssteder samt mating med korn og gammelpotet ved fuglesjøen Hornborgarsjøen i Mellom-Sverige. Det ble vist bilder fra trekket i Europa og opphold i Hornborgarsjøn i Sverige - hvor alle Skandinavias traner stopper før de sprer seg utover i landskapene i Norden, og fra trekkeplasser i Rindalen. Traneturisme, å se traner på trekk, er blitt meget populært ute i Europa. Ved Hornborgarsjøn kan 125 000 tilskuere samles for å bivåne 20-30 000 traner, når de beiter eller inntar soveplassene sine stående ute i vannet, og flere tusen sangsvaner samt andre våtmarksfugler. Et eldorado for fugler og fugleinteresserte.


Vega har fått flere høyst habile fuglefotografer i bla Ole Arne Davidsen og Jens Einar Johansen. De viste hver for seg adskillig av sin fotofangst, Davidsen bilder fra Vega og Johansen bilder både fra Vega og dels Finnmark, deriblant sjeldne og uvanlige arter som steppehauk (ny art for Vega 2016) og dverggås fra den viktigste lokaliteten i Norge, Valdakmyrene i Finnmark. Mange flotte bilder flommet over skjermen, noe som publikum åpenbart satte stor pris på. En rekke spørsmål og kommentarer fulgte framvisningene.

Fuglekvelden var slutt til kl.22.00 og man forlot stedet med gode inntrykk og mer kunnskap enn da man kom. Da kan den interesserte se fram til neste års fuglekveld i regi av Vegaøyans Venner.

Se bilder på Galleri

Jon Suul


By: Inger Toppen, Wednesday 3rd of May 2017 10:30 AM,
Last updated: Wednesday 3rd of May 2017 11:05 AM
 

- More news..
- Home..
 
 
 

Username: 
Password: 
  Forgot your password?
   
       
 
   
  Powered by Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Professional design solutions -

Copyright © 2006 VegaDesign.net
- All rights reserved