eng Hovedsiden Kontakt Sidekart

Ærfuglpatruljen.

Vegaøyan har de største fungerende dunvær i Norge. I 2007 ble det lagt opp(forberedt) 2568 reir til ærfugl på øyene. Det fungerer 17 ærfuglvoktere i øyene Lånan, Halmøy, Hysvær, Skjærvær, Kilvær, Muddvær og Flovær.

 

I mars/april starter forberedelsene med å klargjøre ærfuglhus(e-hus/e-baner) og reir. Tang skal tørkes til nye reir. Gamle ærfuglhus av tre og stein skal repareres og restaureres. Vokterne tar ut gammel tang og eggrester fra husene og legger frisk, tørr tang inn.

 

På våren 2007 ble Vegaøyans venner kontaktet av en fuglevokter som ønsket hjelp i "våronna". Mye arbeide skal gjøres på få dager. Hvis været blir dårlig på slutten av april, kan det bli tidsnød, da ærfuglen går opp på reiret fra begynnelsen av mai. Vegaøyans venner kontaktet da det stedlige Nordland ærfugllag for å tilby hjelp til de som måtte ha behov. Vegaøyans venner kalte hjelperne "Ærfuglpatruljen".

I 2007 reiste patruljen ut til Muddvær, der ungdom fra videregående skole deltok. Et samarbeidsprosjekt med naturbruksklassen og mediaklassen på Brønnøysund videregående skole.

 

I 2008 og 2009 reiste patruljen ut til Lånan. I 2009 ble det forberedt reir til 200 ærfugl, bygd 7 nye e-baner, restaurert 6 e-baner i tre og 10 i stein.

 

Foruten å gi praktisk bistand til fuglevokterne ønsker Vegaøyans venner å gi moralsk støtte til vokterne. Ved å få med nye grupper, og da særlig ungdom, gis kunnskap om en sjelden og gammel næring. Dette skaper identitet både hos gammel og ung. Turen er også svært hyggelig sosialt.

 

Galleri: Ærfuglpatrulje 2009

Galleri: Ærfuglpatrulje 2008

 
 

Brukernavn: 
Passord: 
  Glemt passord?
   
       
 
   
  Drevet av Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Profesjonelle design løsninger -

Opphavsrettigheter © 2006 VegaDesign.net
- Alle rettigheter forbeholdt