eng Hovedsiden Kontakt Sidekart
De siste nyhetene
Fortellerkveld om Skålvær

Onsdag denne uken kom Skålvær velforening, representert ved Nils Falch og Arnt Johansen, til Vega. 25 mennesker fant veien til Vega vertshus denne kalde novemberkvelden.

Av: Inger Toppen, Lørdag, 27. november 2010 kl. 10.41,
Sist oppdatert: Søndag, 28. november 2010 kl. 19.53
 
 

Nils Falch holdt et interessant foredrag om Skålværs omskiftelige historie. Øyværet hadde et høvelig stort handelssted i 300 år. I tillegg fikk Skålvær status som tingsted, og på sent 1700 tall ble det anlagt gjestgiveri, da øya var strategisk plassert i båtleien. Fra 1889 ble øya også kirkested, da Malms gamle kirke ble fraktet ut og satt opp.

 

På begynnelsen av 1900 tallet talte befolkningen 100 mennesker, noe som må regnes som rimelig tett på en halv kvadratkilometer land. Som ellers i øyene, gikk folketallet deretter jevnt ned i løpet av det forrige århundret. Forfatteren Kåre Hansen skriver:" Vinteren 1990 ble øya nesten avfolket for første gang på uminnelige tider. Bare en person holdt til på stedet året rundt."

 

Skålvær velforening ble stiftet i 1991. I dag telles imponerende 107 medlemmer. Siden starten har foreningens medlemmer holdt hus og landskap i hevd der nord i øyene. Venterom for lokalbåten bygdes og ekspedisjonskaien ble reparert. Foreningen har anlagt kultur - og natursti, der de har bygd og plassert ut bord, benker og informasjonstavler. Den kjente veiviseren er foreningens arbeid. Kirkegård og kirke ivaretas og det foregår utstrakt restaurering / reparering ved kirkeanlegget. Den kjente gårdshagen blir årlig skjøttet med tre - og plantestell. Det siste prosjektet for foreningen var restaurering av den gamle isdammen som tilhørte handelsgården. Dammen ligger nå som en liten innsjø på Skålvær. Søppel rundt strender blir samlet hver vår. Foreningen har også et nytt prosjekt i sikte; restaurering av en gammel kjeller.

 

Det imponerende arbeidet Skålvær velforening gjør, har en betydning som strekker seg langt utover årlige dugnader. Ved å holde kulturlandskapet i hevd, gir de nye generasjoner identitet og røtter. Man kan også gå ut fra at arbeidsfellesskapet innen foreningen gir samhold til øybefolkningen.

 

Etter Nils Falchs foredrag hadde Norvald Nilsen flere fortellinger fra sin barndom på Sandværet. Da brukte de Skålvær som kirkested. De hadde også besøksturer til slekt og venner ute på øya.

 

Kvelden ble avsluttet med trekning i årets lotteri. I år fikk vi inn ca.kr.5000,00.

Vinnerne får tilsendt gevinster.

 

Les også Kåre Hansens bok "Skålvær. Et helgelandsk handelssted i vekst og forfall". 

 

 




- Flere nyheter..
- Forsiden..
 
 
 

Brukernavn: 
Passord: 
  Glemt passord?
   
       
 
   
  Drevet av Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Profesjonelle design løsninger -

Opphavsrettigheter © 2006 VegaDesign.net
- Alle rettigheter forbeholdt