I år som i fjor var Bremstein ytterst i Vegaøyan målet for patruljen. Utgangspunktet for patruljen er å bistå et av værene der fuglevoktere driver med dunvirksomhet, det gjelder vøling av ehus og ebaner, klargjøring og innlegging av tørket tang, Innsamling av søppel er en annen del av arbeidet.
Med Bremstein som mål er man ganske så væravhengig, men værgudene bruker å være på Ærfuglpatruljens side, og slikk ble det også i år. Det var 20 deltagere som stilte opp på kaia på Nes for befordring utover, folk fra Vega, Brønnøy og Sømna. Det var små og store.
Ferden tok ca 50 minutter, og vel framme fikk deltagerne beskjed om hva som kunne trenges av innsats. Således ble gruppen spredt utover været. Det ble gitt beskjed om å ta hensyn til en and som lå i et av ehusene. Det var en stokkandhunn hadde okkupert et ehus i stein og lå og trykket hardt på eggene sine lenge før ærfuglene har gjort seg klare til å gå på land for samme formål. Det er ikke vanlig ar stokkanda leker ærfugl.
Så værhardt som det er på Bremstein kan høst- og vinterstormer rasere ehus og ebaner. Derfor må en årlig innsats gjøres med restaurering. Nye tilbud bygges også.
Det ble pusset opp, spikret og banket, renset og ilagt tang i ehus og ebaner. Og søppel ble samlet inntil materservering var avtalt. Lapskaus hadde Arnstein Hansen levert på kaia, for frakt utover, og den ble varmet på komfyren. Den var rikelig! Det var deilig med varm mat i kroppen etter endt arbeidsøkt! Den gode lapskausen ble fortært i det gamle fiskemottaket.
Folk fikk sett seg litt om. For noen er en molotur obligatorisk. Det virket som om der var flere ærfugler i været i år, likeså teist. Det er i så fall en gledelig utvikling, for det gjelder ikke over alt! Noen svartbaker hadde lagt sine første egg og ei sky grågås hadde lagt tre egg. Noen hvitkinngjess på vei til Svalbard rastet på Heimlandet – på andre siden av sundet, men de var ikke lett å se da de foretrakk å være på baksiden av øya. En vandrefalk jaktende på 150 vadefugler av arten fjæreplytt eller Kobb-Ivar, som den kalles på Vega, var en ekstra ornitologisk bonusopplevelse.
Det har vært fuglevoktere på plass i været noe tid, og de hadde fått gjort en del klargjøringsarbeid. Det er å håpe at Ærfuglpatruljens innsats var en godt bidrag til arbeidet, et arbeid som pågår over ca 2 måneder der flere er innom for å bidra med et stykke arbeid til gagn for ærfuglene og duntradisjonene i verdensarven. Det er derfor meningsfullt for flere å bidra med slikt frivillig arbeid gjennom Ærfuglpatruljen. Ærfuglpatruljen finner ikke sin like noe annet sted og utgjør et årlig tilbud til den som vill være med, medlem eller ikke i Vegaøyans Venner. Noe å tenke på som opplevelse og bidrag neste år?
|